tiistai 15. lokakuuta 2013

Omenasose

Vielä ehdit kipin kapin hakea kaupasta (tai omasta puusta) suomalaisia omppuja! Nyt ne ovat ihanan muhkeita ja maukkaita että.

Jos ei halua herkkulinjalle lähteä, eli jos esimerkiksi omppupiirakan ja omenahillon syöminen ja teko ei maita, voit valmistaa omenoista superhelppoa että superterveellistä omenasosetta!

Omppusose on aivan jättehyvää smoothieissa. Suositteen lämpimästi kokeilemaan! Se maistuu myös hyvältä jogurtin kanssa. Leivonnassakin tätä voi hyödyntää. Mahdollisukksia riittää kyllä.

Voit valita kuoritko omput, vai jätätkö kuorimatta. Jos päädyt kuorimaan, tulee omenasoseesta tietysti ihanan sileää. Kuorellisista ompuista tehtyyn soseeseen taas jää jonkin verran pieniä kuorenpaloja. Näin tekemällä ei kuoret eivät joudu hukkaan. Itse olen kokeillut kumpiakin tapoja, ja todennut että tämä kuorellinen versio toimii myös hyvin. Kuvan sose on tehty kuorellisista ompuista.

Omenasose pitää muuten pakastaa, jos sitä ei käytä heti. Tähän kun ei tule sokeria eikä mitään säilöntäaineita. Mutta kannattaa toki jättää pieni määrä pakastamatta valmistuksen jälkeen, jotta voit maistaa sitä jo vähän vaikka samana päivänä. Muuten täytyy muistaa ottaa sose pakkasesta sulamaan aina kun sille on käyttöä.

Omenasose (natural-versio)

omenoita (kannattaa varata reilusti, n. 1-2 kg esimerkiksi)
loraus vettä

Kuori omenat halutessasi ja paloittele ne. Kippaa palaset kattilaan ja lorauta joukkoon ministi vettä. Keittele omppuja, kunnes ne ovat pehmenneet ja ovat survomiskelpoisia. Muista sekoitella keittämisen aikana, jotta omenat pehmenevät tasaisesti. Surraa omput sauvasekoittimella soseeksi. Kaada purkkeihin ja anna jäähtyä. Pakasta sose.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti