lauantai 17. elokuuta 2013

Kasvistäytteinen leipä

Idean tehdä tällaista leipää sain Leila Lindholmin kirjasta Vielä yksi pala!. Siinä oli eri täytevaihtoehdoilla täytettyjä leipärinkilöitä, tortanoja. Päätin käyttää pohjalla tortanon perustaikinaa, tosin muuntelin sitä käyttämällä eri jauhoja. Täytteeksi laitoin mitä kaapista löytyi; perunaa, kesäkurpitsaa ja punasipulia. Jonkilainen juusto piti tietysti olla, ja päädyin sitten fetaan.
    Se rinkilä sitten... No, ei puhuta siitä. Minun tortanostani tuli sellainen pitkä nuijan muotoinen jättileipä (en viitsi kutsua sitä enää tortanoksi... Tosin en tiedä kuuluuko niiden aina olla sellaisia rinkuloita?). Toisesta päästä leveä, toisesta kapea. No jaa, ihan mukavasti se silti uunissa paistui ja hyvältä maistui tämä nuijaversioikin!
    Tehdessäni tortanoa huomasin vasta leivän täyttövaiheessa, että reseptissä se täyte oli tehty jo ennen kuin taikinaa oli edes aloitettu! Eli Leilan mukaan täytteen olisi pitänyt jäähtyä ennen taikinan uumeniin päätymistä. Eli jos aikaa on runsaasti voi täytteen valmistaa jo aikaisemmin jotta se ehtisi jäähtyä.

Kasvistäytteinen leipä
3 dl kädenlämpöistä vettä
1/3 pala hiivaa
n. 1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2½ dl durumvehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1½ dl vehnäjauhoja

n. 3 perunaa (pienehköjä)
n. yksi pieni kesäkurpitsa
1 punasipuli
3 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
tuoreita yrttejä (esim. oregano)
200 g feta
hunajaa
öljyä paistamiseen

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaksi. Taikina voi aluksi tuntua aika löysältä, mutta kun vaivaat sitä jonkin aikaa sen ei pitäisi enää tarttua käsiin ja alustaan. Kohota taikinaa leivinliinan alla kulhossa n. 45 min.
    Tee sillä välin kasvistäyte. Pilko perunat, kesäkurpitsa, sipulit, sekä valkosipulinkynnet pieniksi kuutioiksi (kyllä, näe tämä pieni vaiva myös perunoissa ja kesäkurpitsassa). Paista punasipuleita pannulla hetki. Lisää valkosipuli ja paista minuutin verran. Heitä pannulle vielä somat pienet peruna- ja kesäkurpitsakuutiot ja hauduttele ne kypsiksi kannen alla. Olisiko tämä vienyt aikaa noin 20 minuuttia.
     Kauli kohonnut taikina levyksi. Kaada päälle parhaimmassa tapauksessa hieman jäähtynyt kasviskuutioseos. Ripottele päälle reilusti tuoreita yrttejä ja murustele päälle feta. Lorauta päälle vielä tilkkasen hunajaa ja kääri taikina rullalle kääretortun tapaa (tässä suosittelen hieman kärsivällisyyttä... Vaikka jos taikina sattuukin hieman repeilemään, ei haittaa. Näin kävi minullekin). Kohota leipää pellillä puolisen tuntia. Laita leipä uuniin 250 asteeseen, pidä hetki, ja laske lämpöä n. 200 asteeseen. Paistele leipä kypsäksi noin 40 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. mm vaikuttaa hyvält!
    hieno banneri :)

    VastaaPoista
  2. Juu thanks!Hihi no toiki on tollane väliaikane kunhan saan tehtyy viel paremman :)

    VastaaPoista
  3. Minä etsiskelin tänään kirjastosta Leila Lindholmin kirjoja kun yhden niistä sinne palautin, mutta kaikki olivat lainassa. Nappasin sitten mukaan pinon muita :) yleensä Leila ei voita ja sokeria säästele ja mä yritän leipoa vähän kevyemmin, mutta löytyy sieltä aina joskus jotain kokeiltavaakin. Kuten tämä sun tekemä leipä, näyttää herkulliselta! Oliko leivän sisus mehevä?

    VastaaPoista
  4. Leilan reseptit ovat tosiaan aikamoisia herkkuja! :D Yleensä niitä olen kaikkine voineen ja sokereineen vain juhliin leipaissut.
    Sisus oli oikein mehevä täytteen ansiosta, ei ollenkaan kuiva. Suosittelen! :)

    VastaaPoista